Copilul de lângă noi

Viața parohiei Februarie 28, 2015

Îi vedem pretudindeni, sunt firavi și timizi, se pierd ușor în lumea adulților și speră că într-o zi visele lor vor prinde contur. Uneori trec pe lângă noi zâmbind, cu toate că tristețea și nu bucuria face parte din lumea lor... alteori au ochii în lacrimi.

În comuna Săvinești, filiala locală a Fundației Solidaritate și Speranță, în parteneriat cu Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”, derulează o serie de acțiuni social – educative, catehetice şi filantropice, care vin în sprijinul unui număr de  87 de copii proveniți din categorii sociale vulnerabile din comuna Săvinești. Printre activitățile social – filantropice derulate sunt acordarea zilnică de hrană gratuită și organizarea de programe educativ-recreative.

Florentina Andreea B. este un copil greu încercat de viață. La doar 9 ani, nevoile și greutățile au lăsat urme pe chipul și în sufletul fetiței. Locuiește împreună cu tatăl și cu cei trei frați, într-o garsonieră de doar câţiva metri pătraţi. Mama i-a părăsit acum trei ani, pentru un trai mai bun și a plecat în străinătate. Cele cinci suflete trăiesc din alocațiile copiilor și din venitul pe care tatăl îl câștigă din munca cu ziua.

În ciuda problemelor cu care se confruntă, micuța creşte frumos transformându-se uşor, uşor într-un om cu idealuri: „Când voi fi mare, aș vrea să devin învățătoare”.

Florentina  îşi găseşte refugiul în şcoală şi în poezie: „ Îmi place să citesc și să rezolv exerciții”. Anul trecut, la sfârșitul clasei a II-a a luat premiul I la matematică: „am iesit pe primul loc la matematică și am luat diplomă!”, ne-a spus micuța, mândră de realizarea ei.

Face parte din trupa „Îngerașii”, înființată în noiembrie 2013 și formată din 16 copii talentați sprijiniți de Fundația Solidaritate și Speranță, filiala Săvinești. Fundația derulează proiectul „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014.  Activitățile din cadrul proiectului urmăresc reducerea excluziunii și ratei de abandon școlar, îmbunătățirea  abilităților de viață a 30 de copii și 20 de adulți romi și români din comuna Săvinești, precum și creșterea gradului de implicare în comunitate și îmbunătățirea relațiilor dintre membrii comunei Săvinești. Florentina, alături de cele două surori participă  la activități creative de desen, lucru manual, activități de tip școală după școală, dansuri tradiționale rome, populare românești și gimnastică ritmică, desfășurate în cadrul acestui proiect. Talentul de dansatoare al Florentinei l-am putut remarca în luna decembrie a anului trecut, când împreună cu colegele sale a prezentat un program artistic de dansuri tradiționale rome pe scena Căminului Cultural din Săvinești.

Zilnic, după ore merge la Centrul social - educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparține parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, unde servește masa de prânz:  „merg la cantină în fiecare zi. Acolo mă întâlnesc cu alți colegi. Mâncarea de la cantină este foarte bună, de fiecare dată este caldă și gustoasă, iar prăjiturelele sunt delicioase”. După masă, Florentina, merge, însoțită de colegii ei la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”, unde copiii, proveniți din familii vulnerabile, participă la activități de after-school, sunt ajutați la lecții și își petrec timpul într-un cadru educativ: „îmi place foarte mult la after-school, îmi fac temele și învăț tot timpul lucruri noi. De exemplu, de Crăciun am învățat să fac îngerași și globuri... vin aici de când s-a deschis”.

În fiecare zi se întâlnește cu prietena sa cea mai buna, Eliza: „uneori, ne jucăm împreună de-a școala și mai repetăm ce am învățat la școală și la after-school. Facem cu schimbul, ea  îmi pune întrebări la matematică și eu răspun, apoi eu o întreb la română și ea îmi răspunde.”

Florentina este un copil care a cunoscut prea puțin partea frumoasa a vieți, confruntându-se  uneori cu lipsuri variate și care are nevoie de atenția și de ajutorul nostru pentru a-și recunoaște valoarea și  pentru a-și  dezvolta emoțiile și trăirile pozitive, încărcate de bucurie și speranță, specifice copilăriei.

Emanuela Popa