Sf. Ilie Tezviteanul - ocrotitorul parohiei

Viața parohiei Iulie 22, 2014

Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie. Sfântul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan. De aici avem și numele proorocului - Tesviteanul.
Potrivit tradiției, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Preoții templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

După această profeție mulți scriitori bisericești au afirmat că Sf. Ilie este „preotul” prin excelenţă, din Vechiul Testament şi de aceea, ca ocrotitor al parohiei noastre ne bucurăm de rugăciunile şi ajutorul său înaintea lui Dumnezeu, pentru mântuirea noastră.

Chiar dacă a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab şi ştim că şi-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria, Sf. Ilie este la fel de prezent şi actual în viaţa creştinilor de astăzi.

         De trei ani, deja a devenit tradiţie, ca această zi de prăznuire să fie o frumoasă sărbătoare în satul Leţcani, la Parohia „Înălţarea Domnului”, unde s-a construit  o biserică din lemn închinată acestui sfânt prooroc. Ca în anii precedenţi şi anul acesta au fost organizate slujbe speciale în cinstea Sf. Ilie, încă din ajunul zilei de prăznuire, când s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litia.  Menţionăm faptul că biserica a fost împodobită într-un mod aparte, cu aranjamente florale, datorită unor credincioşi evlavioşi, printre care enumerăm fam. Aniculăese Ştefan, alături de doamna Iulian (din Iaşi) şi fam. Vânătoru Vasile şi Liliana. A doua zi cum era şi firesc mulţi credincioşi din sat şi din afara lui au luat parte la săvârşirea Sf. Liturghii, unde s-au împărtășit "și mari și mici" cu Sfintele Taine.

Din soborul de preoţi care au fost alături de parohul Pr. Bortaş Iliuţă-Gabriel amintim pe P.C. Pr. Costan Vasile – paroh în satul Bogonos, com. Leţcani şi pe P.C. Pr. Bulgaru Ciprian – paroh în satul Lupăria, com. Cotnari.

         După Sf. Liturghie a urmat o agapă frăţească cu toţi credincioşii participanţi la slujbă, care a avut loc pe temelia radierului viitoarei biserici. Această agapă a fost organizată cu ajutorul enoriaşilor şi prin implicarea domnului primar, care alături de agenţii economici ce activează pe teritoriul parohiei, au oferit cele necesare bunei desfăşurări a sărbătorii.

 

Tuturor ostenitorilor le mulţumim, iar pentru rugăciunile Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să primească cererile pe care pururea le înălţăm la Tronul Slavei!